In een eerdere blog schreef ik al over de voordelen van krachttraining en fascia-training.
In dit artikel wil ik iets dieper ingaan op de samenhang tussen pijn en fascia.
Veel mensen die last hebben van pijnklachten of blessures, denken dat de oorzaak ligt bij hun botten, spieren of pezen. Maar er is één belangrijk onderdeel dat vaak over het hoofd wordt gezien: je fascia.
Pijnklachten die voortkomen uit je fascia
Chronische lage rugklachten, schouder- en nekpijn, knieproblemen, heupproblemen en zelfs klachten in je voeten – deze veelvoorkomende pijnpunten hebben vaak te maken met verklevingen of stijfheid in je fascia.
Als de fascia gezond is, is het elastisch en zorgt het ervoor dat je lichaam soepel beweegt. Maar wanneer je fascia stroperig wordt door inactiviteit, overbelasting of slechte hydratatie, ontstaan er verklevingen. Dit betekent dat de lagen van je fascia niet meer goed over elkaar glijden, waardoor je stijf wordt en pijn ontwikkelt.
Problemen met de fascia komen vooral veel voor in de schouders, heupen, rug en enkels.
Hoewel veel mensen denken dat het probleem ligt bij zwakke spieren of botten, ligt de echte oorzaak vaak bij de fascia die stram of uitgedroogd is.
Het trainen van je spieren is uiteraard belangrijk, maar als je de fascia rond die spieren niet gezond houdt, zul je niet van die pijn afkomen!
Wat kun je doen om pijn en blessures te voorkomen/ verhelpen?
Nu je weet dat fascia een grote rol speelt bij pijnklachten en blessures, is de volgende vraag: wat kun je eraan doen?
Het goede nieuws is dat er veel manieren zijn om je fascia gezond te houden.
En dit is precies waar ik je bij kan helpen tijdens mijn personal training!
Dit zijn de methoden die ik gebruik om je fascia soepel en elastisch te maken en je helpen van je pijn af te komen:
1. Beweging en variatie in je training
Beweging is essentieel voor het behoud van gezonde fascia. We wisselen verschillende soorten bewegingen af om ervoor te zorgen dat je fascia niet stroperig wordt
(iets wat vaak gebeurd door herhaling van dezelfde bewegingen).
Dit zijn o.a. functionele oefeningen, stretchoefeningen en mobiliteitstraining, alles is erop gericht om je bindweefsel flexibel en veerkrachtig te houden.
2. Fascia-specifieke training
Naast algemene beweging, doen we tijdens de trainingen ook specifieke oefeningen die zich richten op de elasticiteit van je fascia. Denk aan rebound-oefeningen en oefeningen die gericht zijn op de “slings” (zie foto: spiergroepen die door je hele lichaam lopen en met elkaar verbonden zijn via fascia). Door deze training wordt niet alleen je fascia sterker, maar verbetert ook je algehele mobiliteit, lichaamsbewustzijn en kracht.
3. Myofascial release: Het losmaken van fascia met foamrollers en ballen
Tijdens mijn trainingen maak ik gebruik van foamrollers en tennisballen om verklevingen in de fascia los te maken en je fascia te hydrateren. Door druk uit te oefenen op specifieke punten, kun je de stijfheid in je fascia verminderen en de hydratatie en doorbloeding verbeteren. Dit zorgt voor direct merkbare verlichting van pijnklachten, een beter lichaamsbewustzijn en een soepeler bewegingspatroon.
4. Houding en lichaamsbewustzijn verbeteren
Een goede houding speelt een cruciale rol in het gezond houden van je fascia. In mijn trainingen werken we daarom aan het verbeteren van je houding en het versterken van de spieren die daarvoor nodig zijn. Het gaat hierbij niet alleen om de grote spiergroepen, maar ook om de kleinere stabiliserende spieren. We trainen je lichaam als een geheel, zodat alle spieren samen leren werken en je beter beweegt. Dit zorgt ervoor dat je geen compensatiepatronen ontwikkelt, die vaak leiden tot pijnklachten.
De sleutel tot een gezond lichaam zonder pijn
Door gerichte training te combineren met fascia-specifieke technieken, kun je eindelijk de oorzaak van je pijn aanpakken, in plaats van alleen de symptomen te bestrijden. Dit resulteert in soepel bindweefsel, een betere krachtverdeling, meer kracht, flexibiliteit en coördinatie. Daarnaast verbeter je ook je houding en mobiliteit.
Er is nog zoveel te vertellen over fascia, en naar mijn mening krijgt het nog te weinig aandacht in de gezondheidszorg. Juist hier ligt de sleutel voor het voorkomen en oplossen van veel pijnklachten!
Ervaar het zelf!
Herken je deze pijnpunten? Heb je last van stijve schouders, een pijnlijke rug of andere blessures die maar niet weggaan? Zit je veel door een zittend beroep?
Doe je aan krachttraining of bodybuilding, maar ervaar je chronische pijn of stijfheid?
Meld je aan voor een proefles en ontdek zelf wat fascia-training voor jou kan betekenen.
Comments